VLAANDEREN.be
Planning

Het maritiem opleidingscentrum van de VDAB biedt aan werkzoekenden vier opleidingstrajecten aan op vlak van 'Deck', 'Engine', 'Zeevisserij' en 'Opleiding in functie van tewerkstelling'. 

Vooraleer te kunnen starten met een STCW-opleiding, heb je een certificaat van medische geschiktheid verstrekt door een erkende arts nodig. Dat attest is algemeen vereist voor wie wil werken op een varend schip.  Ben je niet medisch geschikt bevonden om te werken op een varend schip, dan heeft het volgen van een STCW- opleiding geen zin.
Eens is beslist dat je mag starten met een STCW- opleiding dan is dat altijd met de voorwaarde dat je medisch geschikt bent.  VDAB plant dan zo snel mogelijk  dergelijk medisch onderzoek bij een erkende arts en bekostigt dit onderzoek.  
Het is niet de bedoeling dat je zelf zo'n medisch onderzoek aanvraagt en bekostigt. Sowieso zal VDAB dergelijk medisch onderzoek -op eigen initiatief- niet terugbetalen. 

Deck

Binnen het traject 'Deck' voor werkzoekenden zijn er 2 mogelijke opleidingstrajecten: 

Het STCW A-II/1 traject, leidt tot het beroep van officier belast met de brugwacht op schepen met een brutotonnage van 500 of meer. Hiervoor dien je een STCW A-II/1 vaarbevoegdheidsbewijs te bezitten.  Tijdens je brugwacht sta je in voor de navigatie en de veiligheid van het schip. Je kent de mogelijkheden en beperkingen van je vaartuig en weet je vaartuig veilig te laden, lossen en manoeuvreren. Daarnaast sta je in voor de veiligheidsuitrusting van het vaartuig. Je spreekt vloeiend Engels en kan vlotjes communiceren met de wal en andere schepen. Bij noodsituaties reageer je kalm en professioneel.


Het STCW A-II/3 traject, leidt tot het beroep van officier belast met de brugwacht of kapitein van een schip met een brutotonnage minder dan 500 gebruikt voor reizen nabij de kust.  Je dient hiervoor in het bezit te zijn van een STCW A-II/3 vaarbevoegdheidsbewijs. Je navigeert het schip volgens de geldende reglementeringen en houdt nauwkeurig posities bij. Je stippelt de beste koers uit rekening houdend met getij en weersverwachtingen. Je spreekt vloeiend Engels en kan vlotjes communiceren met de wal en andere schepen. Bij noodsituaties reageer je kalm en professioneel. 

Het volledige opleidingstraject van beide opleidingen, kan je via de linken in de linkerbalk van deze pagina terugvinden. 

Heb je interesse voor het volgen van een opleiding? Wens je nog meer informatie? Schrijf je dan zeker in voor een infosessie via infomaritiem@vdab.be!

 

Engine

Het traject 'Engine' voor werkzoekenden leidt tot het beroep van derde werktuigkundige. Hiervoor dien je een STCW A-III/1 vaarbevoegdheidsbewijs te bezitten. Als derde werktuigkundige maak je deel uit van de wacht, voert de opdrachten van de tweede werktuigkundige uit en meldt je alle onregelmatigheden die je tijdens het wachtlopen opmerkt. Zo krijg je de kans om veel ervaring op te doen en, na het behalen van de nodige STCW certificaten en vaartijd, door te stromen tot tweede werktuigkundige.

Heb je interesse voor het volgen van een opleiding? Wens je nog meer informatie? Schrijf je dan zeker in voor een infosessie via infomaritiem@vdab.be!

Zeevisserij

Bij het VDAB Maritiem Opleidingscentrum kun je als werkzoekende terecht voor opleiding die toegang geeft tot de zeevisserij; namelijk de STCW Basic Safety Training. Deze opleiding van één week omvat allerhande basisvaardigheden die je nodig zult hebben aan boord van een schip, zoals eerste hulp, brandpreventie en -bestrijding, overleven op zee, enzovoort. 

Om deel te mogen nemen aan deze opleiding dien je te beschikken over een aanbevelingsbrief van de zeevisserij. In deze aanbevelingsbrief maakt de reder een aanwervingsbelofte na het volgen van de opleiding. Deze brief bezorg je, samen met jouw opleidingsvraag en persoonlijke informatie, aan het Maritiem Opleidingscentrum via infomaritiem@vdab.be of per post. 

Opleiding in functie van tewerkstelling

Ben je op zoek naar specifieke maritieme opleiding in functie van tewerkstelling, die je niet terugvindt bij de opleidingsmogelijkheden voor werkzoekenden? Ben je in het bezit van een aanbevelingsbrief met aanwervingsbelofte na opleiding? Contacteer ons dan gerust, we bekijken samen met jou de mogelijkheden. 

Op zoek naar een andere opleiding?

Ben je nog op zoek naar een andere opleiding? Raadpleeg dan zeker eens de VDAB opleidingengids!