Het maritiem opleidingscentrum van de VDAB biedt aan werkzoekenden vier opleidingstrajecten aan op vlak van 'Deck', 'Engine', 'Zeevisserij' en 'Opleiding in functie van tewerkstelling'.
Deck
Het traject 'Deck' voor werkzoekenden leidt tot het beroep van officier belast met de brugwacht op schepen met een brutotonnage van 500 of meer. Hiervoor dien je een STCW A-II/1 vaarbevoegdheidsbewijs te bezitten. Tijdens je brugwacht sta je in voor de navigatie en de veiligheid van het schip. Je kent de mogelijkheden en beperkingen van je vaartuig en weet je vaartuig veilig te laden, lossen en manoeuvreren. Daarnaast sta je in voor de veiligheidsuitrusting van het vaartuig. Je spreekt vloeiend Engels en kan vlotjes communiceren met de wal en andere schepen. Bij noodsituaties reageer je kalm en professioneel.
Het volledige opleidingstraject kun je terugvinden onder de flap 'Deck', hier links weergegeven.
Heb je interesse voor het volgen van een opleiding? Wens je nog meer informatie? Schrijf je dan zeker in voor een infosessie via infomaritiem@vdab.be!
Engine
Het traject 'Engine' voor werkzoekenden leidt tot het beroep van derde werktuigkundige. Hiervoor dien je een STCW A-III/1 vaarbevoegdheidsbewijs te bezitten. Als derde werktuigkundige maak je deel uit van de wacht, voert de opdrachten van de tweede werktuigkundige uit en meldt je alle onregelmatigheden die je tijdens het wachtlopen opmerkt. Zo krijg je de kans om veel ervaring op te doen en, na het behalen van de nodige STCW certificaten en vaartijd, door te stromen tot tweede werktuigkundige.
Heb je interesse voor het volgen van een opleiding? Wens je nog meer informatie? Schrijf je dan zeker in voor een infosessie via infomaritiem@vdab.be!
Zeevisserij
Bij het VDAB Maritiem Opleidingscentrum kun je als werkzoekende terecht voor opleiding die toegang geeft tot de zeevisserij; namelijk de STCW Basic Safety Training. Deze opleiding van één week omvat allerhande basisvaardigheden die je nodig zult hebben aan boord van een schip, zoals eerste hulp, brandpreventie en -bestrijding, overleven op zee, enzovoort.
Om deel te mogen nemen aan deze opleiding dien je te beschikken over een aanbevelingsbrief van de zeevisserij. In deze aanbevelingsbrief maakt de reder een aanwervingsbelofte na het volgen van de opleiding. Deze brief bezorg je, samen met jouw opleidingsvraag en persoonlijke informatie, aan het Maritiem Opleidingscentrum via infomaritiem@vdab.be of per post.
Opleiding in functie van tewerkstelling
Ben je op zoek naar specifieke maritieme opleiding in functie van tewerkstelling, die je niet terugvindt bij de opleidingsmogelijkheden voor werkzoekenden? Ben je in het bezit van een aanbevelingsbrief met aanwervingsbelofte na opleiding? Contacteer ons dan gerust, we bekijken samen met jou de mogelijkheden.
Op zoek naar een andere opleiding?
Ben je nog op zoek naar een andere opleiding? Raadpleeg dan zeker eens de VDAB opleidingengids!